
Turkcell 4.5G
Servis Detayları
Nedir?
4.5G, daha yüksek mobil internet hızı, daha fazla data kapasitesi ve düşük gecikme süresi sunan dördüncü nesil telekomünikasyon hizmetidir. Daha detaylı bilgi için
tıklayınız.
Daha Fazla Bilgi
4.5G Uyumlu Cihaz Listesi:
Tüm uyumlu cihazlar için tıklayınız.
Nasıl Kullanırım?
- 4.5G'den yararlanabilmeniz için, 4.5G kapsama alanında olunması, 4.5G uyumlu sim kart ve 4.5G destekleyen cihaz kullanılması gerekmektedir.
- 4.5G'ye; abonelik vermek ve hazır olup olmadığınızı öğrenmek için, 4.5G yazıp 2222'ye SMS gönderebilir, sim kart ve cihaz uyumluluğunuzu sorgulayabilirsiniz.
- 4.5G uyumlu sim kartlarınızı Turkcell İletişim Merkez’lerinden, kurumsal hat kullanıcısı iseniz kurumsal satış temsilcileri aracılığı ile alabilirsiniz.
Servis Detayları
Mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyiminden yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasına, bulut servislerinden akıllı ev ve şehir altyapılarına, mobil ofislerden mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak.
- Gündelik hayatta da birçok işimizi ve etkinliğimizi mobilden daha fazla yapmaya başlayacağız, bu da kullanım alışkanlıklarımızı ve tüm sektörleri dönüştürmeye devam edecek.
- Şirketler ve çalışanlar, işlerini çok daha verimli bir şekilde ofis dışında, 4.5G kapsama alanı dahilindeki her yerde yürütebilecek, ihtiyacı olan bilgilere ve dosyalara 4.5G hızıyla ulaşabilecek.
- Dosyaları indirmek yerine çevrimiçi bağlantıyla kolayca ulaşabilecek.
- Nesnelerin interneti (Makinelerarası İletişim) ve bulut bilişim, gerçek potansiyelini gösterecek.
- Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları yüksek verimlilikle çalışabilecek, hayatımızın her alanında büyük kolaylık sağlayacak.
- Mobil sağlık ve mobil eğitim ile uzaktan erişim daha kolay olacak.
Sıkça Sorulan Sorular
4.5G’den yurtdışında yararlanabilir miyim?
Evet, 4.5G’den yurt dışında da yararlanılabilmektedir. İlgili hattın şebeke tipi seçimi 4.5G olarak yapıldığında yurtiçinde ve dışında (anlaşmalı ülkelerde) 4.5G den faydalanabilirsiniz.
Yurt dışında Turkcell’in anlaşmalı olduğu birçok ülkede 4.5G teknolojisini hiçbir ek ücret ödemeden deneyimleyebilir, 4.5G'nin sunduğu hız ve rahatlığın keyfini yaşayabilirsiniz.
4.5G aboneliğinizi yurt dışında iken yaptıysanız cihazı kapatıp açmanız gerekmektedir. Cihazında LTE (4.5G/4G) seçeneğini aktiflemeyi unutmayınız. Faydalanabilmek için anlaşmalı operatörü manuel (elle) seçmeniz gerekebilir.
4.5G baz istasyonları sağlığa daha mı zararlı?
Türkiye’deki baz istasyonları BTK tarafından sürekli denetleniyor, belirli aralıklarla ölçümler yapılıyor. Üstelik bu ölçüm değerlerine dileyen herkes her an e-devlet kapısından giriş yaparak ulaşabiliyor.
Ülkemizde cihaz başına uygulanan elektromanyetik alan limit değerleri, çalışmaları Avrupa’da birçok ülke tarafından kabul edilen ve bağımsız bir kuruluş olan Uluslararası Radyasyondan Koruma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlenen limit değerlerin ¼’üne tekabül etmektedir. Örneğin, GSM 900 için ICNIRP’nin ortamda aşılmamasını tavsiye ettiği elektrik alan şiddet değeri, E= 41 V/m iken, ülkemizde bu değer cihaz başına E= 10,25 V/m’ye indirilmiş durumdadır. Dolayısıyla cihaz başına getirilen 10,25 V/m’lik limit değer ile ülkemiz gelişmiş pek çok ülkeden daha korumacı bir yaklaşım göstermektedir.
4.5G ile paketim daha mı hızlı bitecek?
4.5G kullanan müşterilerimizin daha hızlı veri transferi yapmaları sebebiyle iyileşen deneyimleri ile daha fazla kota kullanımı yapabilmektedir. Örneğin instagram uygulamasında yavaş bir bağlantı ile bağlandığınızda üstteki 1-2 fotoğraf ancak yüklenmişken uygulamayı kapatırsanız sadece 1-2 fotoğraflık veri alışverişi yapılmış olur. Daha hızlı bir bağlantıya sahipseniz örneğin 4.5G kullanıyorsanız bağlandığınız anda sadece 1-2 resim değil alttaki diğer resimler de hızla yüklenecek ve size daha iyi bir deneyim sağlayacaktır.
Ek olarak speedtest (hız testi) uygulamaları her test başına yaklaşık 100-120 MB data tüketimi yapmaktadır.
4.5G kullanmak cihazımın pil ömrünü etkiler mi?
4.5G’nin pil ömrüne direkt bir etkisi yoktur. Ancak data kullanım alışkanlığınıza ve bulunduğunuz bölgedeki çekim gücüne bağlı olarak pil ömrünüz etkilenebilmektedir.
4.5G'de yerlilik oranı nedir? Turkcell yerli baz istasyonu kullanılıyor mu?
Biliyorsunuz 4.5G şartnamesinde ilk yıl %30, 3 yılın sonunda ise %45’e varan bir yerlilik şartı var. Biz aslında yerli teknoloji geliştirmek için yıllardır yatırım yapıyoruz. T serisi akıllı telefonları Türkiye’de üretmekten kullandığımız yazılımlara, fiberde kullandığımız kablolardan müşterilerimize sunduğumuz ürün ve servislere kadar birçok alanda yerli teknoloji kullanımına büyük önem veriyoruz.
Turkcell olarak 4.5G’de de yerli baz istasyonu geliştirilme sürecinin ilk günden beri destekliyoruz. Bu süreçte yerli baz istasyonunu ilk defa test etmeye başlayan ve ilk ön siparişi veren operatör de biz olduk. Şu anda bu baz istasyonlarını canlı şebekemizde de test etmeye devam ediyoruz. Yakın zamanda ihtiyaçlarımıza uygun ürün geliştirildiğinde de şebekemizde kullanmaya başlayarak ürünün global rekabet gücünü artırmada önemli bir rolü üstlenmiş olacağız. ULAK projesini, sadece baz istasyonu geliştirme ve üretim projesi olarak değil, tedarik, bakım, satış sonrası destek, güncel yol haritası gibi uçtan uca bir çözüm olarak değerlendiriyor ve Türkiye’nin 2023 hedefleri için çok önemli bir kilometre taşı olduğunu düşünüyoruz.
Tüm bunların yanı sıra 4.5G’de yerli teknoloji kullanımını sadece yerli baz istasyonu olarak düşünmemek gerekir. Burada uçtan uca çalışan bir sistem söz konusu olduğu için özellikle yazılım tarafında da yerli yazılımların kullanılması son derece kritik öneme sahip. 750’den fazla mühendisimiz ile güçlü 'Turkcell Network’ü üzerinde çalışan yazılımlara anında müdahale edebilecek yeteneğe sahibiz. Yine şebekemiz üzerinde çalışan uygulamaların birçoğunu da biz kendimiz geliştiriyoruz.
4.5G ile baz istasyonu sayısı artacak mı?
Mobil genişbant internet için de olmazsa olmazlardan birisi bu teknolojiyi sunmanızı sağlayan iletişim noktalarının kurulumudur. Bizim Turkcell olarak tüm Türkiye’ye yayılmış güçlü bir altyapımız bulunuyor. 4.5G ile birlikte de ilk önceliğimiz yeni baz istasyonları kurmak değil, var olan baz istasyonlarına 4.5G özelliği kazandırmak oldu.
4.5G Nedir?
4.5G, daha yüksek mobil internet hızı, daha fazla data kapasitesi ve düşük gecikme süresi sunan dördüncü nesil telekomünikasyon hizmetidir.
3G ve 4.5G teknoloji farkları nedir?
Çok daha hızlı internet: 4.5G teknolojisi ile kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte, veri indirme hızı 100-150 Mbps’ten başlayıp 600 Mpbs* seviyelerine çıkabilecek. Örneğin 2GB bir HD film 4.5G hızı ile koltuğunuzda yerinizi alana kadar indirilebilir ya da 250 MB bir video Akıllı Depo’ya birkaç saniye içinde yüklenebilir.
Düşük gecikme süresi ile daha keyifli oyun deneyimi yaşanabilecek.
* 4.5G Türkiye’ye geldiğinde deneyimlenecek hız, frekansa, kapsama alanına, hizmet alınan baz istasyonuna, coğrafi koşullara, şebeke yoğunluğuna, kullanılan cihaza, bağlanılan siteye ve baz istasyonundan uzaklığa göre değişim gösterebilir.
Turkcell’in rekabete göre avantajları ve farkı nedir?
Turkcell gerçekleşen 4.5G ihalesi çerçevesinde, mobil internet teknolojilerinde en yüksek hız ve kapasite kullanım hakkını elde etmiştir. Bu çerçevede, 1 Nisan 2016’dan itibaren müşterilerine en yüksek hızı ve en iyi müşteri deneyimini sunabilecektir. Bu hız farkı, bekleme sürelerinde ve video izleme, canlı yayın ile TV seyretme, görüntülü görüşme, karşılıklı oyun oynama gibi yoğun data tüketimi olan işlerde hissedilecektir. Bu yüzden de, “gerçek 4.5G” deneyimi sadece Turkcell’de diyebiliriz. Gerçek 4.5G deneyimini en yüksek kapsama ile yine Turkcell olarak biz sunacağız.
4G ile 4.5G’nin farkı nedir? Neden dünyanın en hızlı 4.5G’si Turkcell’de?
4G diğer bir ismiyle LTE (Long Term Evolution) aslında 2009 yılından beri dünyanın farklı ülkelerinde kullanılan bir teknoloji. Bu teknolojide mobil hızlar 100 Mbps’lerden başlıyor. Daha sonra taşıyıcı birleştirme teknolojisinin LTE’ye uyarlanması ile bu hızlar da çok daha yukarılara çıkmaya başladı. LTE Advanced olarak da adlandırılan, bu teknoloji ülkemizde de 4.5G ismi ile 1 Nisan itibari ile hayatımıza girecek. Dünyada bu kadar geniş bir coğrafyanın tamamında en ileri 4.5G teknolojisi ile kurulmuş bir başka altyapı daha yok.
4.5G şebekesini hangi cihazlar destekliyor?
Kullandığınız cihazın 4.5G uyumlu olup olmadığını öğrenmek için 2222'ye 4.5G yazıp yollayabilir ya da Turkcell Uygulaması üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Diğer uyumlu cihazları http://www.turkcell.com.tr/cihazlar/akilli-telefonlar adresinde inceleyebilirsiniz.
4.5G’den tüm Türkiye aynı anda yararlanacak mı yoksa bölge bölge mi açılacak?
Tüm Türkiye 1 Nisan’dan itibaren eşsiz Turkcell 4.5G deneyiminden faydalanabilecek.
Cihazlar üzerinde görünen LTE, 4G, 4.5G sembollerinin anlamları, farkları nelerdir? Neden 4.5G göremiyorum?
Cihazların modellerine göre 4.5G şebekesi farklı isimlendirilebiliyor. Örneğin LTE, 4G, 4.5G, 4G Plus gibi. Bu ifadelerin görüldüğü cihazların hepsi Turkcell 4.5G şebekesinden hizmet alabilmektedir.
Telefonumda şebeke seçimi ekranında LTE/4.5G seçeneği görmüyorum. Ne yapmalıyım?
Telefonların modellerine göre 4.5G şebekesi farklı isimlendirilebiliyor. Örneğin LTE, 4G, 4.5G gibi. Eğer bunların hiçbirisini göremiyorsanız ve cihazınız 4.5G destekliyorsa yazılım güncellemesi yapmanız gerekiyor. Yazılım güncellemesi sonrası şebeke seçimi ekranında LTE/4.5G seçeneğini görebilirsiniz.
4.5G’ye hazır mıyım?
4.5G'ye şimdiden hazır olup olmadığınızı öğrenmek ve abonelik talebinizi iletmek için, 4.5G yazıp 2222'ye SMS gönderebilir, SIM kart ve cihaz uyumluluğunuzu sorgulayabilirsiniz.
4.5G’den nasıl yararlanırım?
4.5G’den yararlanabilmeniz için, 4.5G aboneliğinizin bulunması, 4.5G kapsama alanında olunması, SIM kart ve cihazınızın uyumlu olması gerekmektedir.
4.5G abonelik talebinizi iletmek ve SIM kartınızın ya da cihazınızın uyumlu olup olmadığını öğrenmek için 4.5G yazıp 2222’ye gönderebilirsiniz.
4.5G uyumlu SIM kartlarınızı Turkcell Mağazalarından, ya da (kurumsal müşterilerimiz) kurumsal satış temsilcileri aracılığı ile alabilirsiniz.
4.5G'deyken arama yaptığımda 3G'ye düşüyor, bu normal mi?
Evet, 4.5G teknolojisinin gereği, arama/aranma durumunda telefonunuzun 3G’den bağlantı sağlar. Çağrı sonlandığında telefonunuz 4.5G’ye geri dönecektir.
4.5G talebimi nasıl iptal edebilirim?
3G yazıp 2222'ye gönderebilirsiniz.
Cihazım 4.5G uyumlu olduğu halde 4.5G yazıp 2222’ye yolladığımda cihazımın 4.5G uyumsuz olduğunu söylüyorsunuz. Neden?
Cihazların 4.5G destekleyip desteklemediği uluslararası standartlara göre sistemlerimizde tutulmaktadır. Özellikle yurt dışından getirilen cihazlar yurt dışı ve Türkiye spesifikasyonları arasındaki farklar nedeniyle sistemlerimizde uyumsuz görünebilmektedir. Cihazınız, üreticisi tarafından 4.5G uyumlu üretilmişse SIM kartınız uyumluysa ve aboneliğiniz varsa Turkcell 4.5G hızında internetin keyfini çıkartabilirsiniz.
4.5G’ye geçiş talebimi nasıl iletebilirim?
4.5G abonelik talebi şu kanallardan iletilebilir;
· 4.5G yazıp 2222’ye göndererek;
· 532 Turkcell Müşteri Hizmetleri'ni arayarak;
· Turkcell.com.tr'ye giriş yaparak;
· Turkcell Uygulaması ve İşTurkcell Online kullanarak.
4.5G hızı cihaza göre farklılık gösterir mi? Cihazın desteklediği maksimum hızı nereden kontrol edebilirim?
Evet, 4.5G hızı cihaza göre farklılık gösterecektir. Cihazın desteklediği maksimum hız ile ilgili bilgi turkcell.com.tr cihaz sayfalarında, ürün özellikleri kısmında yer almaktadır. Örneğin iPhone 6 maksimum 150 Mbps, iPhone 6s ise maksimum 300 Mbps hıza ulaşabilmektedir. Deneyimleyeceğiniz hızlar baz istasyonuna olan uzaklığa ve şebeke yoğunluğuna göre de değişim gösterecektir.
Çağrı kurulma süresi 3G’den daha uzun sürüyor, bu normal mi?
Evet, 4.5G teknolojisinin çalışma mantığı gereği, arama/aranma durumunda telefonunuzun 3G’den bağlantı sağlar. Bu geçişler nedeniyle çağrı kurulum süresi 1-2 sn uzayabilmektedir.
4.5G teknolojisi ne değiştirecek?
Mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyiminden yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasına, bulut servislerinden akıllı ev ve şehir altyapılarına, mobil ofislerden mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak.
Gündelik hayatta da birçok işimizi ve etkinliğimizi mobilden daha fazla yapmaya başlayacağız, bu da kullanım alışkanlıklarımızı ve tüm sektörleri dönüştürmeye devam edecek.
Şirketler ve çalışanlar, işlerini çok daha verimli bir şekilde ofis dışında, 4.5G kapsama alanı dahilindeki her yerde yürütebilecek, ihtiyacı olan bilgilere ve dosyalara 4.5G hızıyla ulaşabilecek.
Nesnelerin interneti (Makinelerarası İletişim) ve bulut bilişim, gerçek potansiyelini gösterecek. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları kusursuzca çalışabilecek, hayatımızın her alanında yüksek verimlilik ve büyük kolaylık sağlayacak.
Mobil sağlık ve mobil eğitim ile uzaktan erişim çok daha kolay olacak.
- Hakkımızda
- Ürün ve Hizmetler
- Popüler Marka ve Kategoriler
- Cep Telefonları ve Markalar
- İşlem Merkezi
- Destek
- Özel Günler
- Tüketici Şikayetleri