Tekno atık, elektrikli ve elektronik cihazların bozulması, kırılması ve/veya kullanım ömrünün tamamlaması, ya da bizim bildiğimiz haliyle atığa dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız cep telefonu, usb kablo, radyo, bilgisayar, yazıcı, kulaklık, tablet gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde tekno atık sınıfına girmektedir.
Tekno atıklar, elektronik atık (e-atık), atık elektrikli ve elektronik eşya (aeee) olarak da adlandırılabilir.
Geri dönüşüm yaparak elde edilen hammaddeyi tekrar üretimde kullanırız ve böylece hammadde arama- çıkarma faaliyetlerini ve bunun çevreye verdiği zararı azaltmış oluruz. Aynı zamanda hammaddelerin üretilmesi aşamasında pek çok su ve enerji harcanmaktadır. Örneğin, 1 bilgisayarın üretilmesi için 1.5 ton su, 240 kg fosil yakıt ve 22 kg kimyasal harcanır*. 1 milyon dizüstü bilgisayarı geri dönüştürürsek 3657 evin 1 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabiliriz.**

* Kaynak : TÜBİSAD E-Atık Eğitim Kitapçığı için tıklayınız.
** Kaynak: TÜBİSAD E-Atık Eğitim Kitapçığı
Tekno atıklar geri dönüştürülebilir ürünler içerdiği (metal, plastik, cam vb.) gibi aynı zamanda az miktarda da olsa kurşun, cıva, krom, fosfor gibi tehlikeli ya da toksik maddeler de içerebilir. Bu sebeple tekno atıklar doğru şekilde toplanmaz ve geri dönüştürülmezse uzun süre maruz kalındığında insan sağlığını tehdit eder. Aynı zamanda bu zararlı kimyasallar toprağa, suya ve havaya karışarak çevre ve toplum sağlığı açısından olumsuz sonuçlara sebep olabilir.
#EğitimeDönüştür projemiz kapsamında, evinizde, okulunuzda, işyerinizde kullanmadığınız her türlü masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, tabletler, monitör ve yazıcılar, bilgisayar parçaları, ses, görüntü ve müzik sistemleri, dvd okuyucu ve uydu alıcılar, masa telefonu ve cep telefonları, tüketici ekipmanları, her türlü kablo ve adaptörler gibi tekno atıkları bağışlayarak hem çevrenin korunmasına hem de çocukların nitelikli eğitimine katkıda bulunmak için destek olabilirsiniz. Burayı tıklayarak detaylı listeye de ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin her yerindeki tüm Turkcell mağazalarına tekno atıklarınızı geri dönüşüm için teslim edebilirsiniz.

https://www.turkcell.com.tr/tr/hakkimizda/iletisim/turkcell-iletisim-merkezleri

Teslim ettiğim elektronik eşyalarda kalan bilgi veya verilerime ne olacak?

Cihaz çalışıyor ise: Turkcell mağazalarına getirmeden önce verileri yedeklediğinizden, ardından cihazdan sildiğinizden; varsa hafıza kartını çıkardığınızdan/hard diskini de sildiğinizden ve cihazı fabrika ayarlarına döndürdüğünüzden emin olunuz.

Cihaz çalışmıyor ise: silmek mümkün olmayacağından cihaz fiziksel kırma metodu ile T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevre iznine sahip lisanslı geri dönüşüm tesislerinde geri dönüşüme tabi tutulacaktır.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Yetkilendirilmiş Kuruluş olan TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği) işbirliği ile ilerleyen projemiz ile toplanan tekno atıklar, TÜBİSAD aracılığıyla çevre iznine sahip lisanlı geri dönüşüm tesislerine ulaştırılıyor. Geri dönüşüme kazandırılan tekno atıklar karşılığında TÜBİSAD tarafından Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağış yapılarak geleceğimizin yapı taşını oluşturan çocuklarımızın nitelikli eğitim almasına katkı sağlanıyor. TEGV’de verilen eğitimler hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Diğer tüm sorularınız, görüşleriniz ve önerileriniz için 0850 360 2 333 (A EEE) arayabilirsiniz.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), bir sektör derneği olarak 1979 yılından beri bilgi teknolojileri, telekomünikasyon ve yeni medya alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin en güçlü ortak sesini temsil etmektedir. Ayrıca 2015 yılından itibaren de Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) ( tekno atıkların) yönetilmesi, çevresel faydanın artırılması, toplumsal farkındalığın oluşturulması amacıyla T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından AEEE (tekno atıklar) konusunda yetkilendirilmiş kuruluş olarak görevlendirilmiştir.

Ekolojik Enerji A.Ş. Türkiye ve dünya genelinde en yeni teknoloji, ürün ve servisleri sunarak tüm atık gruplarına atık yönetim hiyerarşisine uygun olarak tek noktadan paket çözümler sunan Türkiye’nin ilk Ekoparkı’dır.

Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), ilköğretim çağındaki çocukların çağdaş ve evrensel değerler ile cumhuriyetin temel ilkelerine sahip, donanımlı ve nitelikli bireyler olarak yetiştirilmeleri amacıyla devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.

Tüketici (atık üreticisi), faaliyetleri sonucu atık oluşumuna neden olan kişi, kurum, kuruluş ve işletme ve/veya atığın bileşiminde veya yapısında bir değişikliğe neden olacak ön işlem, karıştırma veya diğer işlemleri yapan herhangi bir gerçek ve/veya tüzel kişiyi,

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 04.07.2011 tarihli ve 27984 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. AEEE Mevzuatı’nı 2012 yılında yürürlüğe almıştır.