Çocuklar için Sürdürülebilirlik Bilgi Platformu

Çocuklar için Sürdürülebilirlik Bilgi Platformu
Sürdürülebilirlik, doğal kaynakları doğanın kendini yenilemesine izin verecek şekilde kullanmak ve böylece gelecek kuşakların da bu kaynaklardan yararlanabilmesini sağlamak anlamına geliyor.
Sürdürülebilirlik, toplumsal dönüşümü gerektirir.
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Dünya Liderleri önümüzdeki 10 yıl içinde sürdürülebilir kalkınma için 17 Küresel Amaç üzerinde uzlaştı.
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Evlerde ısınma amaçlı yakılan yakıtların yanması sonucunda oluşan çeşitli gazlar ve temizlik ürünlerinin kullanımı sırasında açığa kimyasallar kapalı alanlarda hava kirliliğine neden olur. Yüksek sıcaklık ve nem düzeyleri de kapalı alanda oluşan hava kirliliğinin artmasına yol açar.Temiz hava herkesin hakkı
(Credits: Howard Perlman, Hydrologist, USGS, Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Adam Nieman, Igor Shiklamonov)
Yukarıdaki resimde 3 tane su küresi görüyorsunuz. En büyük su küresi Dünyadaki tüm suyu (katı, sıvı ve buhar halinde) temsil ediyor. Ardından gelen ikinci büyük su küresi suyun sadece sıvı durumda olduğu tatlı ve tuzlu suların miktarını gösteriyor. Resme biraz daha yakından baktığınızda en küçük su küresini siz de fark edeceksiniz. Bu küre ise göllerde ve nehirlerde bulunan içilebilir durumda olan tatlı suları gösteriyor.
Suyun döngüsünü anlarsak onu daha iyi koruruzSuyun Gezegenimizdeki hikâyesini anlamadan onun karşılaştığı sorunları bilmek de mümkün olmayacak. Dünyamızla aynı yaşta olan su, sürekli olarak yeryüzüyle Atmosfer arasında dolaşır. Suyun bu hareketi güneş, rüzgâr ve yer çekimi sayesinde olur.
Suyun döngüsü
Güneş ve rüzgâr; suyun, topraktan, bitkilerin yapraklarından, nehir ve deniz yüzeylerinden buharlaşmasını sağlar. Buharlaşan su hava akımları sayesinde gökyüzünde yükselir. Yükseklere çıktıkça havanın soğumasıyla su buharı küçük damlacıklara dönüşür, yani yoğunlaşır. Tahmin edeceğiniz üzere, bu damlacıklar, bulutları oluşturur.
Hava koşullarının da etkisiyle bu damlacıklar büyür ve yağmur ya da kar olarak yere düşer. Yere düşen yağışlar nehirleri, denizleri, okyanusları ve yer altı sularını besler. İşte tekrar su başladığı noktaya döner.
Su döngüsündeki aşamalardan birisinin doğru işlememesi tüm sistemi etkileyecektir. Bu nedenle de sisteme bir bütün olarak bakmak şart… Ayrıca, Dünyadaki suların sadece insanın ihtiyaçlarını gidermek için var olduğunu düşünmek de yanlış olur. Sular birçok canlının evi ve besin kaynağıdır.
Suya müdahale ediyoruzİnsanlar da dâhil tüm canlılar hayatlarını sürdürmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Dünyadaki enerjinin büyük bölümü Güneş’ten gelir. Bitkiler fotosentez yoluyla bu enerjiyi organik maddelere çevirerek depolar. Biz insanlar da vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi bitkisel ve hayvansal besin maddelerinden alırız. Bu enerji sayesinde yaşamsal faaliyetlerimizi yerine getiririz.
Günümüzde kullanılan enerji kaynakları şunlardır:
Günümüzde sadece hayatta kalmak için değil yaşam kalitemizi artırmak ve işlerimizi kolaylaştırmak için de enerjiyi kullanıyoruz.
Enerjinin kullanımına o kadar bağımlıyız ki, onsuz yaşamayı hayal bile edemiyoruz. Örneğin evinizde elektrik olmadığı durumda nelerden yoksun kalacağımızı hiç düşündünüz mü?
Daha mı çok enerji tüketmeye başladık?Fosil yakıt tüketimine dayalı üretim biçimleri ve doğayı tahrip eden yaşam tarzı (düzensiz kentleşme, ormansızlaşma, aşırı enerji ve gıda tüketimi ve israfı) Atmosferde normalden daha fazla sera gazı birikmesine neden oluyor ve Dünyamızı ısıtıyor.Fosil yakıtları tüketme
Sanayi Devrimi’nin başladığı 1860’tan 2018’e kadar, Atmosferdeki karbondioksit miktarının %25 oranında arttı. Bu artışın %70’i son 50 yılda oldu. Fosil yakıt kullanımı bu şekilde devam ederse, yeryüzünde sıcaklıkların 2100 yılına kadar 3-4℃ artacağı tahmin ediliyor..
Dünya daha fazla ısınırsa neler olur?
Bugünden itibaren alınacak önlemler ve köklü değişimlerle iklim değişikliğini daha az tehlikeli olan seviyede tutmak hâlâ mümkün. Bu nedenle bir an önce iklim değişikliğine neden olan insan kaynaklı sera gazlarını tamamen ortadan kaldırmamız gerekiyor. Fosil yakıt tüketimini azaltmak kadar, sera gazları için yutak görevi de gören denizleri, ormanları, bozkırları ve sulak alanları da korumak şart!
Geri dönüşüm
İçtiğimiz suyun cam şişesi kullandıktan sonra değersiz bir malzemeye mi dönüşür? Plastik, kâğıt, metal ve cam gibi malzemelerden oluşan atıkları yeniden kullanmak ve geri dönüşüm süreciyle yeni malzemelerin üretiminde kullanmak mümkün!
"Bu platformda yer alan metinlerin bütün hakları REC Türkiye ve Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’ye aittir ve hiçbir kısmı herhangi bir formatta, yayın sahiplerinden izin alınmadan kullanılamaz, satılamaz ya da çoğaltılamaz. Platformdaki bilgi ve görüşler tamamen REC Türkiye’nin sorumluluğundadır, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. sorumluluk kabul etmez.”