Engelsiz Eğitim Programı
Özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla, 2015 Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığımız Engelsiz Eğitim Programı çerçevesinde engelli öğrencilerin eğitim ve istihdama yönelik gelişimlerine destek oluyoruz. Program kapsamında görme ve işitme engelli öğrenciler için donanımlı teknoloji sınıfları, zihinsel engelli öğrenciler için mesleki eğitim atölyeleri kuruyoruz.
Türkiye genelinde bulunan Özel Eğitim Merkezi’nde kurulan meslek atölyelerinde hafif zihinsel engelli öğrenciler okul sonrası iş hayatına hazırlanıyor. Konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, el sanatları, müzik ve görsel sanatlar atölyelerinde öğrenciler edindikleri iş becerileri ile okul sonrası istihdam edilebilir hale geliyorlar. Görme ve işitme engelli okullarına kurulan gelişmiş teknoloji sınıfları ile engelli bireyler kendileri için geliştirilmiş teknoloji olanaklarından sınırsızca faydalanabiliyor. 2015 yılından bu yana 60 ilde 112 okulda 100.000'den fazla öğrenciye ulaştık. 2020 yılında program kapsamında lanse ettiğimiz yeni bir proje ile görme engelli çocuklara dağıtılan Braille baskılı kodlama kiti ile öğrencilere hayallerini kodlayabilme imkanı tanıdık. Görme engelliler için robotik kit ve eğitim programı ile yıl boyunca 1.000'e yakın görme engelli öğrencinin dijital dünya ile tanışmasını sağladık.
#EngelTanımayanlar videosu için tıklayınız.
Turkcell Engelsiz Yaşam Eğitimleri videosu için tıklayınız.
Engelsiz Eğitim Programı ile Hayallere Engel Yok videosu için tıklayınız.
Turkcell Öğretmenler Günü "Funda Öğretmen" Reklam Filmi için tıklayınız.
Engelsiz Eğitim Programı-Kültür Gezileri
Engelsiz Eğitim Programı kapsamında her sene engelli öğrenciler için geziler de düzenleniyor. Bulundukları ya da çevre illerin ören yerlerini gören öğrenciler Turkcell ile engel tanımamaya devam ediyor. Kültür gezileri ile şimdiye kadar 20’ye yakın ilde binlerce engelli öğrenci ve ailesine ulaşıldı.
Engelsiz Spor
2020 yılında hayata geçirdiğimiz Engelsiz Spor Projesi ile zihinsel engelli öğrencilerimizi spor alanında desteklemeye başladık. Adana, Ardahan, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Konya, Osmaniye, Şanlıurfa, Van ve Erzincan’da özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler için spor sınıfları kurarak potansiyeli olan engelli sporcularımızı destekledik. Bu okullardaki öğrenciler spor kulüpleri aracılığıyla atletizm (disk, cirit ve gülle atma, uzun atlama, koşu), masa tenisi, basketbol, jimnastik alanlarında yetiştirilerek, ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlanacaklar. 2020 yılında, Türkiye genelinde 11 özel eğitim okulunda engelsiz spor sınıfları kurduk ve 5.000’e yakın engelli öğrenci bu sınıflardan faydalandı. Milli kayakçımız Ayşe Kader Yavuz’un reklam yüzü olduğu projemiz ile engelli öğrencilerin spor alanında gelişimlerini desteklemeye devam edeceğiz.
Şampiyonluk Kaderinde Var videosu için tıklayınız.
#EngelTanımayanlar | Nurullah Kart videosu için tıklayınız.
Turkcell Diyalog Müzesi
2014’ten bu yana desteklediğimiz, farkındalığın bir adım ötesine geçerek empati kurmayı sağlayan, görme ve işitme engelli bireylerin günlük hayatta yaşadıklarını deneyimleten Turkcell Diyalog Müzesi İstanbul Social Enterprise tarafından Turkcell’in desteğiyle kalıcı bir müze olarak İstanbullulara hizmet veriyor. Ziyaretçiler müzede yer alan “Karanlıkta Diyalog Sergisi” ile görme engellilerin İstanbul’unu deneyimlerken, “Sessizlikte Diyalog Sergisi” ile de işitme engellilerin dünyasına adım atıyorlar.
Proje kapsamında Turkcell’in desteği ile İstanbul’da 50’den fazla görme ve işitme engelliye istihdam sağlanıyor.
Sessiz sedasız bir deneyim
Turkcell Diyalog Müzesi’nde işitme engellilerin hayatlarını deneyimleyerek anlayabilmeyi ve onlarla empati kurabilmeyi sağlayan Sessizlikte Diyalog sergisi, ses yalıtımlı özel bir alan içinde, tamamen sessizlikte gerçekleştiriliyor. Katılımcılar bir saat boyunca hiç konuşmuyorlar ve taktıkları kulaklık sayesinde hiçbir şey duymuyorlar. Sergide ayrıca ziyaretçi gruplarına rehberlik etmek üzere işitme engelli rehberler eşlik ediyorlar.
Karanlıkta İstanbul keşfi
Karanlıkta Diyalog sergisi, katılımcıları İstanbul’un sembolü haline gelmiş kentsel mekanları bir kez de karanlıkta gezmeye davet ediyor. Vapura binme, parklarda dolaşma, trafikte karşıdan karşıya geçme, Beyoğlu tramvayına binme, semt pazarı gezme gibi çeşitli bölümleri olan sergi, görme engelli rehberler eşliğinde gerçekleştirilirken duyulara dayalı yeni “görme” biçimleri de keşfediliyor. Sergi kapsamında, vapur seyir halindeyken ziyaretçiler Turkcell Hayal Ortağım servisi sayesinde görme engellilerin nasıl kitap okuduğunu deneyimleyebiliyor. Bir buçuk saatlik bu deneyim ziyaretçilere hiç bilmedikleri bir İstanbul’u yaşatıyor.
İçimdeki Hazine
Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde hayata geçirilen İçimdeki Hazine projesi, okullara kurulan özel eğitim sınıfları ve ücretsiz dijital uygulama ile Türkiye’nin dört bir yanındaki otizmli çocukların eğitimine destek oluyor. Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nda başarıyla fonlanarak hayata geçen proje, Turkcell tarafından sahiplenilerek tüm Türkiye’deki otizmli çocuklara ve ailelerine ücretsiz ulaşıyor. İki alanda uygulanan proje kapsamında, otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin eğitim gördüğü özel sınıflar kurulmakta ve otizmli çocuklar için bir dijital uygulama desteği de sağlanmaktadır.
Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 18 ildeki okulda Turkcell’in kurduğu 21 adet İçimdeki Hazine özel sınıflarında 3 bine yakın otizm spektrum bozukluğu veya öğrenme zorluğu yaşayan çocuğun eğitimine destek olunuyor.
İçimdeki Hazine uygulaması: Çocuk psikologları ve eğitmenler gözetiminde geliştirilen ‘İçimdeki Hazine’ uygulaması ile özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların zihinsel, davranışsal ve duygusal gelişimlerine destek olmanın yanı sıra; aileler ve özel eğitim öğretmenlerine de çocukların gelişimlerini takip edebilecekleri anlık raporlar ve bilgilendirici içerikler sunuluyor. 2020 yılında Otizm Farkındalık Günü'nde eklenen yeni özellik ile yapay zeka tabanlı geliştirme sayesinde çocuklar, yüz ifadelerinin hangi duyguyu gösterdiğini anlık taklit ve tekrar yoluyla daha rahat öğrenme imkanına kavuştu. Pandemi döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim platformlarından da otizmli öğrencilere ulaştırılan uygulamaya maske kullanımı, el hijyeni ve sosyal mesafeye dair de eğitim içerikleri eklendi.
#EngelTanımayanlar | İrem Fitoz videosu için tıklayınız.
İçimdeki Hazine ile Duygu Tanıma videosu için tıklayınız.
Engelleri Aşan Filmler - TV+
Sinema sevgisi TV+’ta engelleri aşıyor
Türkiye’nin en sevilen televizyon platformu TV+, fırsat eşitliği kapsamında 2019 yılında sinemasever engelli bireyler için hayata geçirdiği ‘Engelleri Aşan Filmler’ kategorisine yepyeni yapımlar eklemeye devam ediyor. 11 Şubat itibariyle 10 hafta boyunca her perşembe günü güncellenecek kategoride ödüllü yapımlar yer alacak.
Türkiye’nin dijital televizyon platformu TV+, sinemayı seven herkes için eşit şartlar yaratmaya devam ediyor. Kataloğundaki yüzlerce yapımla en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer alan TV+, engelli kullanıcıları için 2019 yılında açtığı ‘Engelleri Aşan Filmler’ kategorisini bu yıl da yenilemeyi sürdürüyor.
Görme ve işitme engelli izleyicilerin de platformdan eşit şekilde faydalanması için çalışan TV+, filmlere ayrıntılı altyazı, işaret dili ve sesli betimleme seçenekleri ekleyerek kullanıcılarına sunuyor. Engelli bireyler için uygun hale getirilen 20’nin üzerinde film, TV+ ekranlarında ‘Engelleri Aşan Filmler’ kategorisinin yanı sıra 555. kanalda ve Plus salonlarda ve yer alıyor.
Hayal Ortağım
“Hayal Ortağım” uygulamamız toplumun görme engelli bireylerine hizmet veriyor; “İşaret Dilim” ise işitme engelli bireylerin arkadaşlarıyla ve aileleriyle aralarında köprü vazifesi görüyor.
Hayal Ortağım ile görme engelli bireyler; bilim ve teknoloji, sağlık, spor, siyaset, ekonomi gibi farklı kategorilerdeki yüzlerce haberle ve 2500’ü aşkın köşe yazarının güncel yazılarıyla gündemi takip edebilmelerinin yanı sıra; binlerce sesli kitap, eğitim ve dergi gibi entelektüel içeriklere ulaşabiliyor. AVM’lerde; üniversitelerde ve müzelerde beacon teknolojisi ile Hayal Ortağım uygulaması üzerinden önünden geçtikleri mağazalar hakkında detaylı bilgi alabiliyor ve gitmek istedikleri alanlar için navigasyon hizmetinden faydalanabiliyor. Sesli betimleme teknolojisiyle ise, görme engelliler, vizyon filmlerini, Türkiye’deki tüm sinema salonlarında, hiçbir görsel ayrıntıyı kaçırmadan takip edebiliyorlar.
"Biz bu ihtimal için çalışıyoruz" videosu için tıklayınız.
İşaret Dilim
İşaret Dilim, işitme engelli bireyler ve İşaret Dili bilmeyenler arasındaki iletişimi kolaylaştırıyor, işitme engellilerin kişisel gelişimlerine destek sağlıyor.En kapsamlı Türkçe Dijital İşaret Dili Sözlüğü’ne sahip olan uygulama, aynı zamanda İşaret Dili’nde haberler ve eğitimler de sunuyor. Son olarak Turkcell ve Superonline’ın çağrı merkezinden İşaret Dili’ne görüntülü hizmet alınmasının sağlandığı uygulamanın 130 binden fazla kullanıcısı bulunuyor.
Turkcell Akademi-Engelsiz Eğitim
Turkcell Akademi’nin içerisinde “Engelsiz Eğitim” başlığında ayrı bir bölüm oluşturduk.
Eğitim ve farkındalık çalışmalarıyla, engellilerin hayatlarına pozitif etki sağlamayı amaçladık.
İşitme engelliler için teknolojiden kişisel gelişime, iş dünyasından liderliğe, inovasyondan girişimciliğe kadar pek çok alanda işaret dili ve altyazıyla eğitim sağlıyoruz.
Turkcell Akademi ve İşitme Engelliler Federasyonu işbirliğiyle “Türk İşaret Dili” eğitimleri veriyoruz.
Eklenen iOS-Android eğitimleriyle görme engelliler için akıllı telefon kullanma eğitimi ile çözüm sağlıyoruz.
Engelli ailelerine destek olmak amacıyla hazırlanan eğitim videoları ile hayatları kolaylaştırıyoruz.
Engelsiz Yaşam eğitimleri ile engelli bireylere nasıl davranılması gerektiğine dair eğitim içerikleri sunuyoruz.